Jakten på den nye keeperen

Alle spillerne i en spillertropp er like viktige. De som spiller på laget, de som sitter på benken eller de som må se kampen fra tribunen. Det er hele gruppen sammen som leverer prestasjoner og skaper resultatene. Det er summen av all kvalitet som avgjør om laget når sitt mål til slutt. Vi må ha kvalitet i hver posisjon. Hvert lag er forskjellig. Spillerne må passe til systemet og keeperen må passe inn. Utvikling og rekruttering er viktig!

EGENUTVIKLET: Mads Christiansen, Lillestrøm – en av tre egenutviklede keepere som spilte Eliteseriens siste serierunde i 2021. Foto: NTB
 • Av KURT HEGRE, keepertrener Viking FK. Artikkelen er hentet fra Fotballtreneren nr. 1/2022

«I would say the keeper is the most important player on the team, more important than a striker, the keeper is fundamental»

Pep Guardiola, Manchester City
FRAMTIDA ER HER: – Framtida finner vi i våre akademier, skriver Kurt Hegre. Foto: NTB

Alle spillerne i en spillertropp er like viktige. De som spiller på laget, de som sitter på benken eller de som må se kampen fra tribunen. Det er hele gruppen sammen som leverer prestasjoner og skaper resultatene. Det er summen av all kvalitet som avgjør om laget når sitt mål til slutt. Vi må ha kvalitet i hver posisjon. Hvert lag er forskjellig. Spillerne må passe til systemet og keeperen må passe inn. Utvikling og rekruttering er viktig!  

Ser vi tilbake på siste serieomgang i Eliteserien 2021, på hvilke keepere som startet kampene, gjør vi interessante funn. Dette er ingen vitenskapelig undersøkelse, men et bilde på situasjonen i toppklubbene i Norge.

Slik var/er situasjonen i Norge. De fleste keepere er utviklet andre steder enn i selve klubben de spiller for. Keepere blir i overraskende stor grad rekruttert til klubbene.

Spillerkjøp er dyrt, og det er viktig å vite hva en skal se etter.

Rekruttering må skje etter en plan. Det er nyttig å ha en keeperprofil og følge den. Faren er at en bare lytter til ryktene om en god keeper og tror utelukkende på agentenes beskrivelse av spilleren. Den vil alltid være positiv. Ansvaret for valget ligger derimot på klubbene selv og en bør stille seg noen spørsmål i denne prosessen:

 • Hvordan ser vår egen keeperprofil ut? 
 • Hva krever vår spillestil av keeperen? 
 • Hva er kravene i vår serie?
 • Har våre keepere ferdigheter som passer til kravet? 
 • Hvor skal vi søke etter ny keeper? 
 • Vet agentene nok om keepere generelt og om klubbens behov?

Vi kan svare både ja og nei på disse spørsmålene, erfaringene hver og en sitter med er nok veldig forskjellige.

Etter en presentasjon fra en agent om scouting ble jeg inspirert til å søke etter mer kunnskap om temaet, med fokus på keeperen. Keepere er originale og forskjellige. Finnes det en tråd i dette?  

 • Er det kulturbetinget at land utvikler forskjellige typer keepere med særskilte ferdigheter? 
 • Hvor søker vi for å komme nærmest vårt behov? 

Mange land hevder at akkurat de utvikler verdens beste keepere, men det kan bare være én «verdens beste». Eller kan det faktisk være flere? 
  En ting som er sikkert, er at det gjøres mye bra spiller- og keeperutvikling i alle land! Keepere, som øvrige spillere, må evne å tilpasse seg de ulike lags spillestiler, strategier og prioriteringer. Det er viktig å søke på riktig sted og gå på riktig fly. 

Det taktiske spillet forandrer seg, kravene forandrer seg og keeperrollen forandrer seg. For å forenkle oversikten velger jeg å dele keeperne i tre kategorier. Den tradisjonelle keeperen, den spillende keeperen og sweeper keeperen. Det finnes også en fjerde kategori; allround keeperen.

 • Den tradisjonelle keeperen. Denne keeperen utmerker seg med sin skuddstopping, men kan være begrenset i andre faser av spillet.
 • Den spillende keeperen. Denne keeperen er ekspert på distribusjon og har mange ballberøringer, men kan være under gjennomsnittet innen skuddstopping.
 • Sweeper keeperen. Denne keeperen er dominerende på kontroll av bakrom når laget spiller med høyt press. Han har god timing på utrusningene. Disse keeperne er viktige for lag som spiller med en backlinje høyt opp i banen.
 • Allround keeperen. Denne keeperen er spesialisten som ikke passer helt inn i noen av de tre foregående kategoriene. Han kan enten være over gjennomsnittet, på gjennomsnittet eller under gjennomsnittet i alle kategorier. Denne keeperen har hverken store svakheter eller spesielle sterke sider.  

Ved hjelp av data innen hver kategori er det lettere å identifisere keeperen som passer til klubbens profil. Da slipper man å bruke masse tid på å analysere mange keepere og det er lettere og tidsbesparende å søke på riktig kategori. Deretter kan man analysere grundigere, sjekke statistikkene og se på videoklippene av de aktuelle keeperne.

Hvor finner vi så de aktuelle keeperne? Blir det utviklet keepere med ulike stilarter fra forskjellige land og kulturer? For eksempel, er en keeper fra sentral-Europa mer utviklet i retning av en sweeper keeper modell enn en keeper fra Asia?  Artikkelen setter fokus på flere nasjoner for å se om det faktisk er forskjeller basert på kategoriene nevnt ovenfor. Det er kun statistikk, analyser og særtrekk fra keepere som spiller i de øverste ligaene, som er benyttet.

England og Skottland

En naturlig start. Her ser vi faktisk en svakhet i skuddstoppingen. Sikkert overraskende for alle elskere av engelsk fotball, men statistikken lyver ikke. Når det gjelder distribusjon spilles det flere lange pasninger enn korte/medium pasninger. Engelske og skotske keepere er strek-orienterte og mindre aktive ved trussel i bakrommet. Derimot utmerker de seg ved innlegg-situasjoner. Keeperne fanger i gjennomsnitt 1,75 innlegg pr kamp. Det er en nøkkelfaktor i sweeperkategorien og tallet er det nest høyeste i denne studien.

Vest Europa, Frankrike, Belgia og Nederland

Her ser vi mer positive sider. Skuddstoppingen er noe bedre, særlig i land som Frankrike, Belgia og Nederland.  I kategorien sweeper keeper er ferdighetene under snittet på å fange innlegg og involvering i dueller i feltarbeidet, men tallet for bakromsinvolveringer er over snittet. Keepere fra disse nasjonene utmerker seg ved igangsettinger og distribusjon. Det er sjelden å se keepere som både er over snittet på korte/medium og lange pasninger, noe disse keeperne er. Her finner vi de gode keeper-spillerne.

Sør-Vest Europa, Spania og Portugal

Disse keeperne utmerker seg innen to kategorier. Forventede redninger og redningsprosent. Dette gir dem et rykte som noen av de beste skuddstopperne i Europa. De viser seg også som brukbare på innlegg foran målet. Det som virkelig er bra er kategorien for kontroll av bakrom. I disse ligaene er det keepere som scorer høyt i kategoriene den tradisjonelle keeperen og sweeper keeper. 

Sentral Europa, Tyskland, Sveits, Østerrike og Polen

Det er kanskje å forvente at keeperne som spiller her er normale i de fleste kategoriene, men statistikken over skuddstoppingen er ikke den beste. Heller ikke innen forventede redninger er tallene imponerende. Antall innleggs-aksjoner er bare på 1,49 pr. kamp (snittet er 1,55 pr. kamp), antall involveringer ved bakromspasninger er på snittet, rett over 1,65 pr. kamp. Kategorien disse keeperne står frem på er ved igangsettinger og distribusjon, men på omtrent det samme som keeperne fra Vest Europa. Disse ligaene har pr. i dag de beste keeper-spillerne.

Sør – Europa, Italia og Hellas

Donnarumma debuterte i Serie A for AC Milan kun 16 år gammel, og har nå allerede over 250 kamper på høyeste nivå. Resten av de italienske keeperne er ikke av hans standard. I kategoriene forventede redninger og skuddstopping viser keeperne bra kvaliteter. Innleggsaksjoner og bakromsaksjoner er noe under snittet sammenlignet med andre land. Suksess på igangsettinger og distribusjonen er overraskende langt under snittet. I Sør – Europa plasseres keeperne i allround kategorien, fordi det er ingen spesialferdigheter som utmerker seg mer enn andre.

Nord Europa, Sverige, Norge, Danmark og Finland

Det er enklere å kategorisere keepere fra Nord Europa. Statistisk dominerer keeperne som gode sweeper keepere med et snitt på 1,74 aksjoner pr. kamp og 1,73 aksjoner etter innlegg pr. kamp. Keeperne involverer seg ofte i luftdueller ved innlegg. I kategoriene igangsetting og distribusjon, er det også positive tall. Det scores lavest på forventede redninger og skuddstopping, som må vektlegges og er meget viktig! Men Norden er kjent for å ha skolerte keepere med gode ferdigheter som sweeper keepere.

Øst-Europa, Russland og Ukraina

For de som ser etter keepere med mer tradisjonell skuddstopperferdigheter, er dette steder å søke. Foruten å ha topp ferdigheter og høy score på forventede redninger og redningsprosent, har keeperne gode ferdigheter på sweeperspill og på innlegg. Svakheten er igangsetting og distribusjonsferdigheter. Er behovet keeper- spiller ferdigheter så må en søke i andre land.

Øst-Asia, Japan, Sør-Korea og Kina

Her snakker vi om keepere og ligaer utenfor Europa. Det er bare innen to ferdigheter disse keeperne utmerker seg over snitt. Forventede redninger og luftdueller etter innlegg. Tar vi hensyn til alle ferdigheter og ser på redningsprosent, distribusjon og sweeper spillet, viser de at her finner vi de tradisjonelle keeperne.

USA

Ønsker du keepere motsatt av de britiske, da må du se her. Disse keeperne er på gjennomsnitt innen skuddstopping, forventede redninger og redningsprosent. De er også på gjennomsnitt innen igangsettinger og distribusjon. Når det gjelder sweeper ferdigheter så forlater keepere sjelden målet sitt. Keeperne er strek-orienterte. Når vi summerer ser vi at keeperne viser gjennomsnittlig skuddstopping pluss god distribusjon på korte pasninger. Det betyr tradisjonelle keepere med litt over normale igangsettings- og distribusjonsferdigheter.

Latin Amerika, Mexico, Argentina, Brasil, Chile og Uruguay

Dette er den siste regionen på listen. Keeperne er gode på forventede redninger og redningsprosent. Innen kategoriene innlegg, luftdueller etter innlegg og sweeper spill er tallene under gjennomsnittet. På igangsettinger og distribusjon så skulle en tro at det var på topp, på grunn av duoen Ederson og Alisson. Men ikke overraskende er disse to i en særklasse. Analysen viser at Latin Amerika har keepere i den tradisjonelle kategorien.

Oppsummering

Undersøkelser og data som finnes viser hvor viktig keeperen er. De forteller også hvilke situasjoner og aksjoner keeperen gjør i kamp, og forholdet dem imellom:

Keeperen har ca. 42 aksjoner pr. kamp og fordelingen av dette kan være:

 • Ca. 5 skudd på målet hver kamp
 • Redder ca. 3,14 skudd pr. kamp 
 • Slipper i gjennomsnitt inn pluss/minus 1,53 mål p.r kamp
 • Har en redningsprosent på 61 – +71% på skudd som treffer på mål
 • Blir involvert i 0,47 luftdueller etter innlegg i snitt pr. kamp
 • Fanger i snitt 1,55 innlegg pr. kamp
 • Aksjonerer gjerne som sweeper utenfor 16 m 1,63 ganger i snitt pr. kamp
 • Fanger i snitt 3,51 gjennomspill i 16 m pr. kamp
 • Spiller i snitt 18,20 korte/medium pasninger pr. kamp
 • Spiller i snitt 13,50 lange pasninger pr. kamp

Fotballen forandrer seg, og vi ser at keeperspillet også er i forandring. Det er forventet at keeperne skal tilpasse seg rollen og kravene. Unge og lovende keepere kommer gjennom sine akademier med god utdannelse. Når de kommer til toppklubber og blir innlemmet i A–stallen blir de forandret sammen med gjeldende krav. Vi ser at noen ligaer utmerker seg ved å ha keepere som er gode på igangsetting og distribusjon, keeper-spillere. Andre ligaer har keepere som er aktive som sweeper keepere og som kontrollerer et stort område i tillegg til målet. Utviklingsplanene i forbund og klubber kan plutselig forandre seg. Keeperutviklingen er dynamisk, men jeg har prøvd å gi et innblikk slik jeg ser det nå. Kanskje er det slik?

Framtida

Mange land hevder å utvikle de beste keeperne i verden. Hvem som har rett, er vanskelig å si. Et dypdykk i ti land kan fortelle hvordan situasjonen ser ut. Det er viktig også å vektlegge evnen landene har til å utvikle flere keepere, ikke bare en og annen med noen års mellomrom. Dette er nøkkelen når vi prøver å finne ut hvilke land som utvikler keepere som er klare til å spille på de øverste nivåene. Vi må se på både kvalitet og kvantitet.

Spania

Spanske keepere er ofte hyllet for sine pasnings- og distribusjonsferdigheter.  De må ha et stort repertoar for å klare seg i forhold til gjeldende krav og de forskjellige situasjonene de møter i kamp. Det er vanlig med situasjoner som kontringer og gjennomspill i bakrom. Derfor er keeperne smidige, eksplosive og flinke i posisjonsspillet sitt. På innlegg fra siden, som spanske keepere ikke er så mye involvert i, beherskes også dette. De er og flinke til å omsette en defensiv aksjon til en hurtig kontring. Det offensive spillet i Spania er komplekst. Spania utvikler keepere steg for steg til å bli keeper-spillere, for å hjelpe lagene sine både offensivt og defensivt.

Italia

ITALIAS ANSIKT: Gianluigi Donnarumma er Italias store keeperansikt utad. Kurt Hegre påpeker at resten av de italienske keeperne er ikke av hans standard. Foto: NTB

Donnarumma sin stil er selve ansiktet på Italias keeperutvikling. Men han er ikke alene. Italienske keepere er lette å kjenne igjen. De er utviklet etter en klar plan og en stor grad av tålmodighet. Hvis de spanske keepere er i stadig forflytning og bevegelse for å fange ballen og starte angrep, vil italienske keepere forflytte seg lite, være mer strekorienterte for å vise at de har kontroll på målet sitt. Når det er sagt så er det ikke slik at italienske keepere ikke er offensive eller opptrer som sweepere. De stoler på det typiske italienske forsvarsspillet som er bygget på å forsvare målet som en enhet og ikke som ett keeper-individ. Det som kjennetegner den neste keepergenerasjonen er tålmodighet, kalkulasjon og besluttsomhet.

Tyskland

Når Tyskland nå forbereder seg på en ny tid etter Manuel Neuer, som har regjert i det tyske målet i 15 år, så ser man ikke at den neste generasjonen har samme stil eller samme kvalitet som han har vist. Selv om de unge keeperne absolutt er talentfulle, så ser vi at de legendarisk sweeper keeper-kvalitetene ikke er så synlige lenger. Unge tyske keepere er ikke fullt så proaktive som Neuer. Som mange andre europeiske keepere velger de et dypere grunnspill, men er likevel aktive på pasninger i bakrommet. Når spanske keepere forflytter seg lett og smidig, så er tyske keepere mer kraftfulle i sine forflytninger og bevegelser. Dette er en kalkulert tilnærming basert på kraft og hastighet. Selv om det vil være nedgang i kvalitet etter Neuer, så utvikler Tyskland keepere på et høyt nivå. Det er sannsynlig at den neste bølgen av keepere er nærmere stilen til ter Stegen enn Neuer.

Frankrike

EN AV FÅ: Leeds-keeper Illan Meslier er en av få franske keepere av høy internasjonal standard, etter Kurt Hegres vurdering. Foto: NTB

Fransk keeperutvikling er på et interessant stadium. På den ene siden kan en si at de tillater sine keepere til å finne sine egne individuelle og passende stiler, på den andre siden kan de kritiseres for ikke å ha en fast plan. Franske keepere må bli vant til å takle kaos og uventede situasjoner. Selv om landet har Meslier i England og Zidane i Spania så ser ikke framtiden så lys ut etter Lloris. Sett fra utsiden så er det vanskelig å se en linje i utviklingen. Dybden er ikke dårlig i seg selv, men de ujevne prestasjonene er forvirrende. Franske keepere bidrar også selv til kaos. Så det er vanskelig å se retningen.

Nederland

Det er ingen overraskelse at Ajax sin metode har satt sitt preg på keeperutviklingen. Keeperne har et tap-vinn element i spillet. De gambler gjerne litt. Det varierer selvsagt fra keeper til keeper, men keeperne har et godt nivå. De vil delta i angrepsoppbyggingen med et godt pasningsspill og keeperne blir trent og oppfordret til å opptre som sweeper keepere. Selv om feil koster baklengsmål. På innlegg fra siden så ønsker de at keeperne skal fange innlegg for å avverge målsjanser. Keeperutviklingen bærer preg av at keeperne skal være aktive utespillere og ta ansvar offensivt, men de er godt utviklet med kreative defensive løsninger på situasjoner.

England

Det er lenge siden England kunne skryte av å ha utviklet verdens beste keepere. England utvikler keepere som er sterke på det fundamentale. Derimot tenderer de til streken som de italienske keeperne. Dette hindrer dem ikke til å stupe inn i dueller med hodet først, både langs bakken og i luftrommet etter innlegg. De er tøffe. Keeperne velger det sikre fremfor risiko for å unngå kritikk og lette baklengsmål. Modellen er grundig, men gjerne lite kreativ.

Brasil

Landet er under lupen på grunn av Alisson og Ederson. Har brasiliansk keeperutvikling plutselig blitt blant de beste i verden? Svaret er trolig nei. De to nevnte er nok unntaket. Brasiliansk fotball og keeperspill er totalt forskjellig fra Europa. Brasilianske keepere har en rytme i spillet sitt som er lett gjenkjennelig, de forflytter seg med lange steg og kan derfor ha problemer ved raske situasjonsforandringer. Utviklingen mangler en rød tråd, den er preget av tilfeldigheter. Keeperne som får suksess, er produkter av dem selv. Det skal bli spennende å følge med de unge keeperne herfra. Suksessen til Allison og Ederson avler kanskje ny suksess!

Russland

Russiske keepere har en klar identitet. Keeperne er sterke med en enkel spillestil. Men de har flere ferdigheter når situasjonene krever det. Skal noe kritiseres så er keeperne gjerne aggressive. De utmerker seg med å være tøffe og fryktløse og liker å ha mye å gjøre. Rolige perioder er ikke deres sterke sider, de blir rastløse i målet. Det er vanskelig for russiske keepere å forlate landet sitt. Unge prospekter har ferdigheter til å spille på et høyere nivå og tilpasse seg andre spillestiler, det er mer et spørsmål om å få muligheten.

Tyrkia

Keeperspillet kan lett oppsummeres som å være kaotisk og nøytralt. Fotballspillet har blitt mer komplekst og detaljert, men tyrkisk keeperutvikling har avvist alle trender utenfra og sett innover på seg selv. Keeperne spiller mer etter følelser enn etter en ABC. På den ene siden er det lett å kritisere en slik tilnærming, for den er vanskelig både å lære bort, utvikle og forbedre. På den andre siden er det en grunn til at tyrkiske klubber oppmuntrer sine keepere til å spille mer etter sine følelser enn etter en plan. Kampene gir keeperne mange vanskelige situasjoner som de selv må løse. Det går i en liga som er ranket lavt av UEFA, men det er vanskeligere å lykkes som keepere i større ligaer. 

Polen

Polen har eksportert keepere i mange år, til mange land. De setter prestisje i å utvikle gode keepere. Det er allerede flere unge keepere i toppklubber i Europa og flere surfer på bølgen. I motsetning til Tyrkias tilnærming så utvikler Polen keepere med et konsekvent og pålitelig spill etablert i flere tiår. Ikke forvent at keepere fra Polen vil sette overgangssum-rekord, men de som leter etter en stødig keeper, finner en i dette landet. Et godt land for keeperutvikling.

Nåtid og framtid

Det blåser en sterk vind i retning utvikling av effektive keepere. At keepertreningen må forandres og oftere sette keeperne i de situasjonene de møter i kamp. Øvelsene skal nå være mer lik kampkravene. For å få flere repetisjoner og for å bedre håndtere kampen. 

  Skjer det samme i de norske klubbene sine keeperutviklingsplaner, vil også våre keepere forandre seg. Neste generasjon norske keepere vil naturlig nok bli annerledes. Utvikling stopper aldri! Er vi flinke nok her i Norge kan vi i framtida finne vår neste toppkeeper i vår egen klubb. Så til alle, gå på jobb, på med keeperhanskene. Framtida finner vi i våre akademier!