Nils Arne Eggen er død

Fotballtrener og hedersmann i Norsk Fotballtrenerforening, Nils Arne Eggen (80), døde natt til onsdag etter lengre tids sykdom.

HJEMMEBANE: Nils Arne Eggen på sin virkelige hjemmebane – på Rosenborgs trenerbenk på Lerkendal. Foto: Ivar Thoresen

– NFT vil ikke bare minnes Nils Arne som fremragende fotballtrener og kollega. Hans innsats for etableringen av NFT i 1986, har bidratt til at fotballtrenere i Norge har opparbeidet seg mer respekt, oppmerksomhet og et styrket arbeidsvern, sier daglig leder Teddy Moen i Norsk Fotballtrenerforening.
  – Det er mange fotballtrenere som har mye å takke hedersmannen Nils Arne for i dag. Han vil bli dypt savnet i miljøet vårt og hele norsk fotball.

Brennende engasjement til det siste

– Nils Arne Eggen fylte 80 år i fjor, og selv om han hadde skrantede i helse, stoppet det ham ikke fra å beholde sitt brennende engasjement for norsk fotball, faget og trenerrollen. Nils Arne var og vil bli husket som en av de største fotballtrenerne som er fostret på vår jord. Han ga seg tidlig over til fotballen som spiller, men det er treneren og fagmannen som har satt de dypeste sporene. Det blir et tomrom etter han, og Norsk Fotballtrenerforening har mistet et kjært og solid medlem som vi er takknemlige over å få blitt kjent med, fortsetter Moen.

Hylles av alle

Nils Arne Eggens bortgang har skapt sterke følelser over hele landet i løpet av formiddagstimene onsdag. Ikke bare har fotballfamilien mistet en av sine mest markante profiler gjennom et halvt århundre. Hele det norske samfunnet har mistet en sterk og samfunnsengasjert personlighet med en klar og tydelig stemme.
  – Det var forferdelig å høre. Han har hatt en enorm betydning for norsk fotball og er en som har drevet klubbfotballen fram og vist til alle hva som er mulig. Han står på sokkel og er en bauta for alle norske fotballtrenere, sier landslagssjef Ståle Solbakken til TV 2 og legger til:
  – Ordet legende er ofte overbrukt, men akkurat i Eggens tilfelle er det på sin plass.

Gjorde det umulige mulig

Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) er blan de mange som har kommentert dødsfallet, og hun sier til NTB:
  – Trist å få beskjeden om at Nils Arne Eggen er død. Få mennesker har betydd mer for norsk idrett enn ham, og få mennesker har vist så mange at det umulige er mulig.
  – Eggen var en ekte sosialdemokrat: Han var i hele sin karriere opptatt av det å være en lagspiller, og at et lag blir best når de spiller hverandre gode, sier Trettebergstuen.
  Hun mener fotballprofilen etterlater seg en viktig arv.
  – Igjen etter Eggen står store prestasjoner, fantastiske øyeblikk og ikke minst et tankegods som vi alle kan lære av, og som vi alltid vil ha med oss. Mine varmeste tanker og kondolanser går til venner og familie, sier statsråden.

Venstre-leder Guri Melby minnes også Eggen. Hun er oppvokst som sambygding med den avdøde RBK-legenden.
  – For meg har Nils Arne vært en viktig del av min oppvekst og min inspirasjon som leder. Han er sambygding av meg fra Orkdal, og var med å gi oss opplevelser og en sterk stolthet med det han oppnådde som trener i Rosenborg, sier den tidligere statsråden til NTB.

På sin Facebook-side skriver statsminister Jonas Gahr Støre:
  – Norsk idrett og norsk samfunnsliv har mistet en mann som har betydd enormt mye for mange og satt dype spor etter seg. Nils Arne Eggen var Norges mestvinnende fotballtrener gjennom tidene, men han var også så mye mer. 
  – Med raushet og engasjement delte han sine meninger om det meste og bidro til å skape liv og fellesskap i norsk samfunnsliv. Han var en lagbygger og en motivator. En usnobbete og tydelig leder som brøt barrierer med Rosenborg og tok med seg laget sitt og verdiene sine ut i Europa.

I SITT RETTE ELEMENT: Nils Arne Eggen der han trivdes som aller best – på feltet. Her i en praksisøkt sammen med Per Joar Hansen under. Cupfinaleseminaret i 2012, da Eggen også var styremedlem i NFT. Foto: Ivar Thoresen

– Et stort savn, sier Drillo

Dette er bare trist. Det blir et stort savn nå som Nils Arne er borte, sier Egil «Drillo» Olsen til VG.
  – Han var et fyrverkeri av humør og energi. Jeg har hatt et langt liv sammen med Nils Arne fra vi startet som spillere på Vålerenga, hvor vi kjørte i hans Mini fra Blindern til Valle for å trene. – Jeg har hatt kontakt med ham jevnt og trutt på telefon, og hørte at han var dårligere. Likevel kommer dødsfallet som en stor overraskelse, sier «Drillo».

Tidligere NRK-kommentator Arne Scheie sier det slik overfor VG:
  – Han er den største vi har hatt i norsk fotball. Og en av de største i norsk idrett. Han dominerte gjennom en 50-årsperiode. Jeg har nesten ingen ord for Nils Arne. Det er ingen over, ingen ved siden av.

Hylles i Rosenborg og Trondheim

Mest av alt hylles og minnes Nils Arne Eggen i dag selvsagt i Rosenborg, Trondheim, Orkdal og hele Trøndelag. 
  – Det er virkelig en stor legende som har gått bort. Han betydde mye også for veldig mange utenfor fotball-sfæren. Mange følte seg nær ham. Mange brukte Eggens godfot-teori som lederfilosofi også langt utenfor fotballen, sier Trondheim-ordfører Rita Ottervik (Ap) til VG.

En av Eggens tidligere spillere, Mini Jakobsen, sier til Adressa:
  – Det er ikke så lenge siden vi var på besøk til Nils Arne. Vi var der i høst, Erik, Roar, Bent og jeg. Da følte jeg at han var oppegående og fin, full av humør og positiv. Derfor kommer det som et sjokk at han plutselig er borte.

– Veldig trist å høre at Nils Arne er borte. Han vil bli savnet av mange. Den beste og sannsynligvis mest innflytelsesrike norske fotballtreneren gjennom tidene. Hva han oppnådde av prestasjoner og resultater gjennom en imponerende karriere har vært motiverende for meg selv, og flere generasjoner norske fotballspillere og trenere, sier Ole Gunnar Solskjær til NRK.

– Som å miste en far

Ola By Rise jobbet tett med Nils Arne i mange, mange år – både som spiller under ham og som trener med ham.
  – Det er som å miste en far. Det var litt sjokk. Og sorg, selvfølgelig. Det er det nok mange som opplever akkurat nå, både de som var veldig nær eller et stykke unna. Jeg tror hele Norge har et forhold til Nils Arne Eggen, sier By Rise til Adresseavisen.
  – Det er en trist dag for sorg og refleksjon, men det er også slik at det er svært mye å minnes og glede seg over, legger By Rise til.

Åge Hareide, som ga seg som Rosenborg-trener etter sist sesong, har kjent Nils Arne Eggen i over 50 år og beskriver ham overfor NRK som en mentor.
  – Jeg spilte jo for Hødd da han kom som trener det første året i Rosenborg, og han har tatt meg ut på landslag og U-landslag. Jeg har lært veldig mye av han, og kjente han veldig godt, sier Hareide og utdyper:
  – Han har vært en mentor for meg. Først gang jeg reiste til Sverige som trener, snakket jeg mye med ham før jeg tok det oppdraget. Det er han og Egil Olsen som har formet norsk fotball i moderne tid. Han har betydd utrolig mye for norsk fotball, sier Hareide.

Rosenborgs nye trener Kjetil Rekdal rakk å besøke Nils Arne Eggen hjemme på Fannrem, før trenerlegenden døde natt til onsdag. 
  – Det var utrolig godt at jeg fikk gjort det, sier Rekdal til NRK.
  – Det kommer jeg til å huske, og det kommer til å motivere meg. I tillegg vil det smitte over på andre. Jeg har alltid hatt stor respekt for det Nils Arne har fått til. En fantastisk personlighet, utrolig sta på å få til ting. Sint i ett øyeblikk og veldig snill i øyeblikket etterpå. Hele spekteret. En fantastisk person, sier Rekdal til NRK.

– Har betydd alt for Rosenborg

– Han har i prinsippet betydd alt for Rosenborg. Klubben ble jo stiftet, og har egentlig vært god etter at Nils Arne sluttet også, så arven etter Nils Arne har vært lett å bære, sier Rosenborgs styreleder Ivar Koteng til Nidaros.
  – Han var et intelligent fyrverkeri, egentlig. En mann som var i utvikling hele tiden. Og så var han en utrolig flink pedagog. Han fikk folk til å skjønne hva han mente, så de oppførte seg som han mente de skulle, og spilte som han mente de skulle. Han hadde en utrolig stor fotballklokhet, var engasjert i det meste og var ekte vare, fremholder Koteng.

En legende og en bauta

– Dette er en veldig trist dag for norsk fotball. Nils Arne vil for alltid stå som en legende og bauta, både i Rosenborg og i Norge, sier fotballpresident Terje Svendsen til fotball.no.
  – Han har hatt utrolig stor beytdning for norsk fotballs utvikling. Han var helt unik med sin kunnskap og evne til å formidle, fortsetter NFF-presidenten.

– Han er en av de aller, aller største. Han troner øverst der, og var en inspirasjon for en hel generasjon. Og for meg selv da jeg var ungdom og sov med ball i sengen, sier NFFs elitedirektør Lise Klaveness til NRK.

Minnes med respekt

Om Nils Arne Eggen er det meste sagt og skrevet allerede. I bøker. I aviser og blader. På TV og radio. Nå minnes han med stor respekt fra alle hold. 
  Han har skrevet sjøl. Han har fortalt til andre. Om eventyrlig suksess. Om sviende nederlag. Nils Arne har bydd på seg sjøl. Hans dør har alltid vært åpen – enten det har vært medgang eller motgang. 
  Hans postulater og sitater har festet seg som pensum for hele den norske fotballtrenerfamilien. Som:
  «Du kan ikke lære bort noe du ikke kan sjøl» 

Hedret av NFT

Nils Arne Eggen var en av pådriverne da Norsk Fotballtrenerforening ble stiftet i 1986. Siden har han vært en aktiv del av NFT-familien, blant annet som styremedlem i perioder.
  For dette ble han sammen med sin mangeårige medtrener Bjørn Hansen tildelt NFTs hederstegn med diplom på Lerkendal i august 2017. Eggen og Hansen var et trenerteam med komplementære ferdigheter. To trenere som gjorde hverandre gode, og hjernene bak Rosenborgs eventyrlige suksess her hjemme og internasjonalt gjennom hele 1990-tallet, eller fra slutten av 80-tallet til godt inn i det nye årtusenet for å være enda mer presis.
  Bjørn Hansen døde i april 2018, 79 år gammel. Nils Arne rundet nettopp 80, og fulgte nøye med helt til det siste. Når Nils Arne Eggen snakket om fotball generelt, og Rosenborg spesielt, var det bestandig all grunn til å spisse ørene.

Treneren er en formidler

– Den viktigste kunnskapen for en fotballtrener er å kunne formidle, sa Nils Arne Eggen da Fotballtreneren møtte ham og Bjørn Hansen under prisutdelingen på Lerkendal for fire år siden.
  – Du behøver ikke være lærer for å bli trener, men det er nødvendig å skaffe seg pedagogisk innsikt og kunnskap. Det er et fag å være fotballtrener, utdypet Eggen – som et apropos til sitatet litt tidligere i artikkelen.

Ingen hemmeligheter

Ved samme anledning fortalte Bjørn Hansen historien om at Nils Arne Eggens «Åpen dør-filosofi» ikke alltid var populær på Lerkendal.
  Hansen ble en gang trukket til side av Nils Skutle på Brakka. Den da nye styrelederen i Rosenborg var ikke spesielt begeistret over Nils Arne Eggens åpenhet og store vilje til å dele alt med alle som ville komme for å se og lære om «hemmelighetene» bak Rosenborgs suksess. Eggen inviterte alle inn, bød på seg sjøl og delte alt av kunnskap og erfaringer rundt det Rosenborg holdt med på. Skutle fikk ikke stoppet det, verken gjennom Eggen eller Bjørn Hansen, uansett hvor hardt han prøvde.
  – Det var ingen hemmeligheter. Og totalt ufarlig. Innen de som hadde vært her hadde kommet seg hjem og fått øvd inn lærdommen fra besøket hos oss, hadde vi lært oss noe nytt og kommet enda et skritt videre, svarte Nils Arne Eggen om hvorfor han alltid forfektet de åpne dørers politikk på Lerkendal.
  Slik drev han alltid seg sjøl og sitt lag videre – til utvikling og framgang.

Rinus Michels et forbilde

Som en av landets mest suksessrike fotballtrenere gjennom tidende var Nils Arne Eggen et stort forbilde for mange fotballtrenere, og for ledere både i og utenfor idretten.   
  Men også Eggen startet et sted. Lærte av noen. Og så opp til noen. I et intervju med Fotballtreneren i forbindelse med NFTs 25 årsjubileum i 2011, sa han:
  – Rinus Michels, både som Ajax-trener og som landslagstrener for Nederland, er nok den eneste personen jeg kan kalle et forbilde. Det har noe med den tidlige erkjennelsen av at hvis skal ha et produkt å selge, så må vi score mål. Når vi driver med fotball på dette nivået er vi i underholdningsbransjen, vet du. Og produktet skal selges.
  – Ellers er jo også Alex Fergsuon i Manchester United et slags forbilde, gjennom personligheten, kontinuiteten og måten han bygde lag på, sa Eggen for ti år siden.

FAKTA
NILS ARNE EGGEN
• Født
: 17. september 1941
• Yrke: Fotballtrener og pensjonist
• Spillerkarriere:
29 A-landskamper (0 mål)
Orkdal
Rosenborg (1960-1963)
Vålerenga (1964-1966)
Rosenborg (1966-1969)
• Trenerkarriere:
Rosenborg (1971-1972)
Norge U21 (1973-1974)
Norge A (1974-1977)
Rosenborg (1976)
Rosenborg (1978-1982)
Orkdal (1983-1985)
Rosenborg (1983)
Moss (1986-1987)
Norge U21 (1986-1987)
Rosenborg (1988-1997)
Rosenborg (1999-2002)
Rosenborg (2010)
Orkla (2011-2016)
• Utmerkelser:
Årets trener 1990, 1994, 1995, 1996, 1999
Solprisen 1997
Årets Kniksen 1997
Kniksens hederspris 2002
Den kongelige norske St. Olavs orden 2003
Idrettsgallaens hederspris 2003
NFFs gullmerke 2004
Æresmedlem Rosenborg BK og Orkla FK
Olavstatuetten 1994
Sportsjournalistenes statuett 1999
Trondheim bys hederspris 2017
Sør-Trøndelag fylkes kulturpris 1997
UEFAs trenerutmerkelse 2001
Årets Trysil-Knut 2015
Hederstegn med diplom Norsk Fotballtrenerforening 2017

Kilder: Wikipedia, Nils Arne. Et liv i svart og hvitt, av Otto Ulseth.

FOTBALLPRAT: I 2017 ble Bjørn Hansen og Nils Arne Eggen tildelt Norsk Fotballtrenerforenings hederstegn med diplom for sin innsats som trenere og for norsk fotball. Her i engasjert fotballprat sammen med daglig leder Teddy Moen i NFT og redaktør Ivar Thoresen i Fotballtreneren i forbindelse med utdelingen av prisen under en Eliteseriekamp på Lerkendal. Foto: Reidar Schjei
BIDRO ALLTID: Nils Arne Eggen bidro bestandig med engasjement for NFT, og var sentral i etableringen av foreningen i 1986. Her sammen med Teddy Moen under Cupfinaleseminaret i 2012. Foto: Ivar Thoresen