Fotballprosjektet – Flest mulig. Lengst mulig. Best mulig.

Fotballeventyret Erling Braut Haaland er godt kjent for de fleste. Hans tidligere trener Alf Ingve Berntsen har sammen med Ørjan Zazzera Johansen skrevet historien om det som ligger bak. Her er omtale av boka, som kom ut i høst.

Tittel: Fotballprosjektet. Flest mulig. Lengst mulig. Best mulig.
Forfattere: Alf Ingve Berntsen og Ørjan Zazzera Johansen
Forlag:  Jæren Forlag
Sider:  196
ISBN:  978-82-93351-81-8    
Pris: Kr 349,-
Kan kjøpes hvor:  Jæren Forlag/NotaBene
Anmeldt av: Reidar Schjei 

Om forfatterne

Alf Ingve Berntsen (født 1965) er en erfaren fotballtrener, mangeårig medlem av NFT og idrettspedagog. Berntsen var trener for Erling Braut Haaland og nærmere 40 andre gutter (og noen jenter!) på Bryne fra de var 7 år til de ble 16 år, i perioden 2006-2015).

Ørjan Zazzera Johansen (født 1974) er forfatter og leseviter. Fotballprosjektet er hans femte bok, og den tredje om fotball. De andre to er «Blod, svette og tåskudd» (2010) om Rosseland Ballklubb og «Vent på meg, Diego» (2014), en roman om Brynes juniorlag.

Valfarting til Jæren

Dette er fortellingen om et unikt fotballprosjekt på Jæren, ledet av en nysgjerrig fotballtrener i samspill med en rekke andre tidligere fotballspillere og trenere. Målet deres var å holde sammen en gruppe barn og ungdommer med fotball som fellesnevner. Hvor kameratskap og miljø var like viktige ingredienser for å skape utvikling som treningsbelastning og matching. Ut av dette miljøet kom så fenomentet Erling Braut Haaland en av verdens mest spennende og ettertraktede goalgettere. 

Fenomenet Haaland

Fenomentet Erling Braut Haaland har skapt oppstyr og til dels hysteri. Fotballmedia fra hele verden har valfartet til Bryne for å finne svar på hvordan det er mulig at denne spilleren fra bondelandet i lille Norge, er blitt en av sportens nye, store forbilder. En spiller som er vedsatt til over 1 milliard kroner på transfermarkedet. Og når de samme journalistene oppdager at han er utviklet i en breddeklubb sammen med nærmere 40 kamerater (og noen venninnner), blir det naturlig nok en sensasjon. Denne euforien har også smittet tilbake på nordmenn flest og ikke minst fotballtrenere og supportere over hele landet. Hva skjedde her? Det er spørsmålet som stilles. 

Ingen hemmeligheter

Dette ønsket trener Alv Ingve Berntsen å forsøke å svare på. Han har ingen hemmeligheter, og ønsker på ingen måte å bli tatt til inntekt for at han har en «magisk formel» eller et midas-touch som trener. Hans ønske er å dele kunnskap med andre, slik at norsk fotball fremover stopper opp, tenker seg litt om, før de bestemmer seg for hva slags utviklingsmiljø de ønsker å bidra til å skape i sitt nærmiljø. 
  Forfatterne tar oss med på en reise gjennom barne- og ungdomsfotballen, hvor det startet med 40 spillere og sluttet med 40,  men det var ikke helt de samme førti som begynte som slutta.

Boka gir leseren et godt bilde på «flest mulig-lengst mulig» men som også muligheten å bli   «best mulig» Her blir det stilt spørsmål om trening og topping, om overgangen fra barnefotball til ungdomsfotball, og om man i det hele tatt trenger å skille topp fra bredde?
  Hva er idrettens mål og samfunnsoppgaver? Hvordan kan fotball gjøre samfunnet og enkeltmennesket bedre? Hvilke fordeler hadde supertalentet Haaland av å trene med kompisene sine? 
  Kan virkelig de fleste og de beste bli bedre sammen?

Anbefalt målgruppe

Boka anbefales for alle fotballinteresserte som er opptatt av utvikling av barne-og ungdomsfotballen. Fotballtrenere på alle nivåer vil også kunne hente ut mange tips og ideer til egen praksis – uavhengig av nivået de virker på.