Styrketrening er skadefri-trening

Den første skaden kan ødelegge mye for en idrettskarriere. Derfor er det viktig å holde seg skadefri. Styrketrening er i det bildet avgjørende for å unngå skader.

VIKTIG TRENING: Styrketrening er viktig trening, ikke minst for å unngå skader. Foto: NTB
CHRISTINE HOLM MOSEID. Foto: NIH

– Forskning har vist at tidligere skade er en av de største årsakene til at man skader seg igjen. Derfor er det så viktig at du unngår den første skaden. Mye av nøkkelen ligger i god treningsplanlegging, forteller idrettslege Christine Holm Moseid til nih.no. Hun er tilknyttet Team Skadefri ved Senter for idrettsskadeforskning ved NIH. 

Podkast om skadeforebygging

I en ny episode av NIH-podden snakker Christine Holm Moseid og kollega Emilie Bratt Jakhelln om skadeforebygging og innsatsen som kreves for å holde seg skadefri.
  – God belastningsstyring, det vil si å ikke trene for mye og ikke for lite, er noe av det viktigste du kan gjøre for å øke prestasjonen og samtidig redusere skaderisikoen, sier idrettslegen.

Hver andre plages

Moseid forteller videre i artikkelen på nih.no at nesten annenhver toppidrettsungdom opplever helseplager – hver uke. Og hver fjerde må redusere treningsmengden sin og presterer dårligere nettopp fordi de er skadet eller syke.
  – Idrettsskader kan heldigvis forebygges, med riktig trening. Styrketrening, teknikk, og trening av motorikk har vist seg både å fremme prestasjoner og forebygge skader, forteller hun videre.

Viktig å trene riktig

Samtidig understreker Moseid viktigheten av at styrketreningen gjennomføres på riktig måte. På skadefri.nofinnes mange gode tips.
  Som for eksempel: Ikke tren til du ikke orker mer, og ikke tren med samme belastning hele tiden. Og tren hele kroppen – hver gang. 

Planlegging

– For å unngå å bli skadet kan det være lurt å tenke på hvilke krav idretten din stiller – og øv på det, sier Moseid. Da blir du både bedre og sterkere i idretten din, og du har større sjanse for å holde deg frisk og skadefri.
  Hun understreker at god treningsplanlegging gir utøvere gode forutsetninger for å prestere bedre og samtidig mindre risiko for å bli skadet. Det handler om å ha riktig progresjon slik at både hode og kropp får nok tid til tilpasning.