Jordet-forskning i The Times

Den anerkjente britiske avisen The Times refererer til Geir Jordets forskning i en bredt anlagt artikkel om at mørkhudede spillere bør anerkjennes vel så mye for intelligens og kognitiv kapasitet som for fart og kraft.

UNIK: Geir Jordet (innfelt) sin forskning viser Kylian Mbappés unike kognitive ferdigheter. Her sammen med lagkameraten Olivier Giroud i VM-kampen mot Argentina i 2018 hvor Mbappé virkelig herjet med Javier Mascherano, Nicolas Tagliafico og resten av argentinerne. Foto: NTB

Medlem i NFT, Geir Jordet, kommenterer artikkelen slik på sin egen facebookside:
  – Er ekstremt fornøyd med måten The Times refererer til vår forskning i denne artikkelen. Et av de sjeldne tilfellene der jeg kan si at mitt arbeid med prestasjoner i fotball faktisk kan bidra til å gjøre verden utenfor fotball til et bedre sted å leve. Kort sagt finner vi at Kylian Mbappés orienteringsfrekvens (vårt mål på hvor mye fotballspillere kikker rundt seg på banen for å oppfatte mer av sine omgivelser) ligger skyhøyt. Denne variabelen kan si noe om en spillers kognitive evner, som antyder at Mbappé ikke bare er eksepsjonelt rask med beina, men like rask i hodet. The Times viser til våre data for å demonstrere og motvirke tendensen som er dokumentert i flere studier – at media typisk attribuerer svarte fotballspilleres intelligens til medfødt «rått talent» og at deres prestasjoner langt oftere beskrives som ekstraordinære fysiske mesterstykker snarere enn resultat av topp mentalitet. I stedet bør Mbappé og mange andre mørkhudete spillere på høyt nivå anerkjennes for deres intelligens og kognitive kapasitet. Jeg kunne ikke vært mer enig! 
Takk Daniel Nordheim Pedersen og Stian P Pettersen for viktige bidrag med Mbappé-analysene!

En av verdens ledende

The Times beskriver i artikkelen Geir Jordet som en av verdens ledende forskere innen kognitive ferdigheter hos idrettsutøvere. Avisen trekker spesielt fram analysen gjort under VM i 2018 og Kylian Mbappés mesterstykke i Frankrikes kamp mot Argentina. 

Avisen kobler den unge franskmannens unike evne til å orientere seg og «skanne» omgivelsene før han får ballen, med en undersøkelse som nylig er publisert om rasistisk stigmatisering når det gjelder fotball-kommentering.
Gjennom en analyse av over 2 000 uttalelser fra TV-sendte kamper i England, Spania, Frankrike og Italia ble det funnet at det var flere ganger mer sannsynlig at mørkhudede spillere ble skrytt av for fart og styrke, mens lyshudede spillere fikk flere rosende kommentarer knyttet til intelligens og kvalitet. 

Flere eksempler

Som The Times påpeker: Det er ikke feil å beskrive Mbappé som både rask og sterk. Men han er mer enn det, og avisen trekker fram Bayern Münchens Alphonso Davies og Adama Traoré som to andre eksempler på sterke og raske mørkhudede spillere som ikke får nok kredit for sine mer komplette ferdigheter.
Det som belyses i disse undersøkelsene bør lede oss til å se litt lenger enn øynene rekker, og gjøre at vi setter enda mer pris på ferdighetene og intelligensen til spillere som Mbappé, Davies og Traoré, konkluderer James Gheerbrant i The Times.