Klar tale til spillere, foreldre og trenere

– Unge, håpefulle, norske fotballspillere må lære seg å ha det vondt hvis de skal bli gode, hvis de drømmer om å spille på det høyeste nivået, hvis de skal prestere mot de beste, dette uttalte Stig Inge Bjørenebye i 2017, mens han var sportslig ansvarlig i Rosenborg.

«TØR Å TÅLE KONKURRANSE»: Stig Inge Bjørnebye med klart budskap til unge spillere. Foto: Digitalsport
  • Av Reidar Schjei

Denne artikkelen er vel like aktuell i dag, selv om vi siden da har fått flere eksempler på unge norske spillere som har vært i gjennom den «muren»   som Bjørnebye beskriver.
Det er ikke første gangen Stig Inge går ut og henvender seg dagens unge spillere og trenere, hvor mange lever i en verden hvor de hauses opp som store talenter før man er ferdig med guttefotballen.

Dette bygger på hans egen erfaring som ung spiller i Elverum fotball midt på 80-tallet, hvor han ofte har fremhevet at han spilte på 2. laget på guttelaget da han var 14 år. 
Undertegnede (A-lagstrener/Elverum på den tiden) kjenner historien og vet godt hvor hardt Stig Inge kjempet for å nå drømmen sin, som han ikke fortalte til så mange på den tiden. Hadde han gjort det hadde nok mange ledd av den småvokste, beskjedne guten som til slutt nådde drømmen og ble spiller på et av Europas beste lag noen år senere.

Enorm vilje bak

Sannheten var at han tross alt, etter å ha sittet på benken en hel uke under Gothia Cup (10 minutters innhopp)  at han var inne på tanken om å legge bort fotballen og heller satse på skihopping. Men så kom han inn på guttekretslaget særlig på grunn av innstilling og holdninger, videre inn på guttelandslaget.  Deretter debuterte han på B-laget og så A-laget til Elverum.  Turen gikk så videre til NTG i Oslo og til Strømmen, videre til Kongsvinger og Rosenborg. Så gikk barndomsdrømmen  i oppfyllelse i en alder av 23 år og en karriere i Liverpool FC  og Anfield (8 år), samt det Norske A-landslaget (75 kamper)
 Hvordan klarte han dette?
– Det skjedde ved hjelp av/på grunn av hardt arbeid, en kropp som tålte mye trening og et hode som ville, og som hadde den rette innstillingen, sier Stig Inge til VG.no

Curlinggenerasjonen

I en tidligere arikkel her på fotballtreneren.no i 2014 (gammel nettside) sa Bjørnebye:
 – Jeg går ut fra at uttrykket «Curlinggenerasjonen» er rettet mot barn med nært beslektede hjelpere som koster bort motstanden for at øyenstenen skal komme fort frem til boet uten særlige anstrengelser. De koster bort et viktig suksesskriterium. Det samme gjør fotballtreneren som tror at de eier utviklingen til spillerne og styrer aktiviteten deretter.

De beste overvinner motstanden

Det var netttopp dette Stig Inge klarte i Elverum da det buttet imot en periode.
Han bekjempet den «motstanden» han møtte gjennom egen-trening hver dag og en enorm vilje for å forbedre seg på alt. Håndballspiller Dag Vidar Hanstad Elverum (138 kamper A-landskamper 1980-90) hadde gått i spissen med morgentreninger, og  det smittet selvsagt over på Stig Inge som jeg vet ikke ga slipp på  «drømmen sin» 
– De som både vil bli best og blir det, kommer seg frem med en indre motivasjon over tid hvor motstanden er sentral og behandles ut fra en sterk lyst til å overvinne.
De søker selv til overkant av flytsonen på bakgrunn av nysgjerrighet og en grunnleggende trygghet med kjennskap til seg selv og omgivelsene, sa Stig Inge til Fotballtreneren.no i  2014.
 – I Norge har vi «fjern motstand» som et begrep. Det nytter ikke. Du blir ikke god uten at du må like å kjenne på, pushe, dytte på grensen.

Bjørnebyes tre mentale begreper

– Jeg har tre begreper jeg mener er viktige.
– Det første er «ubehag». Du må faktisk digge litt at det gjør vondt å trene for å bli god.
– Det andre er «ensomhet», du er nødt til å trene mye selv for å ha noen mulighet.
– Og det tredje er «motstand». Du må tåle konkurranse. «Motstand» er et suksess-kriteria, det motsatte av «bomull», sier Stig Inge Bjørnebye til VG.no
For unge, håpefulle, norske fotballspillere må lære seg ha det vondt hvis de skal bli gode, hvis de skal spille på det høyeste nivået, hvis de skal prestere mot de beste.
– Det mentale svikter for ofte. Norske spillere er ikke vant til at det «smeller litt» rundt dem.  Det handler mye om innstilling, men like mye om hva du lærer fra du er en ung, sier Bjørenebye.

Budskapet er derfor klart, trenere må heller ikke være en del av «curlinggenerasjonen» men tørre å stille de krav som Bjørnebye omtaler her.
Lykke til videre på utviklingsveien.

• Her kan du lese artikkelen i VG: «Vi ønsker bare spillere som tør og vil komme til Rosenborg»