Flest mulig, lengst mulig, best mulig

Flest mulig, lengst mulig, best mulig er visjonen Norges Fotballforbund har for barne-og ungdomsfotballen. Det er vanskelig å måle hvor langt mange klubber når i retningen av dette. Men for en gruppe av spillere i Jær-klubben Bryne, var det grunn til å mene at man langt på vei nådde dette målet.

UNIK GJENG: Trener Alf-Ingve Berntsen med sin unike 99-årgang fra Bryne, inkludert Erling Braut Haaland, under Cupfinaleseminaret i 2015. Foto: Ivar Thoresen
  • Av Reidar Schjei

En gruppe på rundt 40 spillere født i 1999, ble holdt sammen i 12 år. Alle var gutter, med unntak av ei jente. Spillerne var en treningsgruppe, men to kamplag. Ut av gruppen ble ti spillere tatt med på kretslag, fem på alderesbestemte landslag, og en av disse ble høsten 2019 en av de største stjernene i UEFA Champions League. Historien om fenomenet Erling Braut Haaland er godt kjent for hele Norge. Hva som er mer spennende er det læringsmiljøet som ble etablert av en gruppe trenere og foreldrne i Bryne FK. 

Med på Cupfinaleseminaret i 2015

En rekke trenere fikk innsyn i det sportslige opplegget rundt treningsgruppen,  da troppen på de 40 spilerne sammen med hovedtrener Alf-Ingve Berntsen var invitert som foredragsholder og instruktør under Cupfinaleseminaret 2015. Det var nok likevel få trenere, som stod ringside på praksisøkta i Manglerudhallen som forstod at blant disse spillerne ville man fire år senere finne en av verdens mest omtalte spillere.

– Det er ganske spesielt at så mange blir gode når vi vet at bare 0,3 prosent av alle ender opp som toppspillere. Frafallet i ungdomstiden er opp til 50 prosent. Det er helt unikt at Bryne beholdt alle fra denne årgangen, sier Marius Johnsen til VG.
Den tidligere toppspilleren (Start, Lillestrøm og Köln) med 7 A-landskamper valgte å skrive sin masteroppgave i idrettsvitenskap om Brynes 99-årgang. Det endte med toppkarakteren A på Universitetet i Agder.

Da de 39 guttene og den ene jenta var 8–9 år hadde de bare en felles trening i uken. Både Berntsen og Johnsen trekker frem at Bryne i helgene holdt Jærhallen helt åpen for løkkefotball fra morgen til kveld. Erling og kompisene trente fritt i time etter time.
– Det er veldig imponerende at klubben tok et så bevisst valg. Det skal Erling Braut Haaland i dag prise seg lykkelig over, mener Marius Johnsen, som i dag er idretts- og fotballærer ved  Katedralskolen Gimle (KKG) i  Kristiansand. 

Mange var kritiske

– Hadde det vært et annet kull, i en annen klubb, med tilfeldige foreldre som trenere, ville de blitt selektert når de er 13 år. De ville ikke ha trent sammen en gang og slik smuldrer kompisgjenger opp. Men vi holdt dem samlet. Fotball er en viktig sosial arena, og det har vært kjekt å se, sier Alf-Ingve Berntsen – bror til Viking-trener Bjarne Berntsen.
– Mange mente at vi ødela muligheten til de beste med så mange spillere. De sa at dette ikke kunne gå, sier Berntsen, som er sertifisert UEFA A-trener. Berntsen hadde med seg Leif Rune Salte, Roger Eskeland og Stig Norheim i trenerteamet. For å vite mer om denne historien kan du lese den i linken under.