Valget er ditt, lang eller kort?

Er keeperens høyde av så stor betydning som mange mener? Det mest destruktive spørsmålet som følger en keeper i hele hans utviklingsløp er hvor høy han er og hvor høy han eventuelt kommer til å bli!

LAV, MEN GOD: Iker Casillas er en av verdens mestvinnende keepere, men er bare 185 cm høy. Et godt eksempel på at høyden ikke er avgjørende. Foto: NTB
  • Av Kurt Hegre, keepertrener Viking FK

  • Artikkelen er hentet fra Fotballtreneren nr. 1/2020.

Men undersøker vi hva gjennomsnittlig høyde for norske menn er, så finner vi at svaret er 180 cm! Vi kan risikere å miste mye potensiale og talent hvis vi eksluderer keepere under denne høyden. Det mener i hvert fall jeg.

Vi må også ta med i betraktningen at det også tar tid å utvikle de mentale ferdighetene som er nødvendige å ha i toppfotballen. Ingen er født med den mentale styrken som en må ha når en skal forholde seg til oppmerksomheten som følger med fotballen, fra klubben, fra sosiale medier, fra presse, fra tilskuere, fra motspillere og også innimellom fra egne medspillere. Det være seg om det er positivt eller negativt. Utfordringene er like enten keeperen er lang eller kort! Og mental styrke øker ikke parallelt med mange centimetere.

«Hvor lang er han?» 

Dette er et spørsmål jeg har fått mange ganger. Når det diskuteres nye keepere. Og jeg liker det ikke! Det er irrelevant. Vi må ta vare på alle som ønsker å ta på seg keeperhanskene og spille i mål. Til sist er det ikke centimeterne som bør avgjøre om spilleren er interessant, blir tilbudt kontrakt og blir profesjonell, men kvaliteten på prestasjonen! Det må vi ikke fravike.

«Bør mitt barn bli keeper?»

Mitt motspørsmål blir: «Liker de å være keeper?» Er svaret på spørsmålet mitt et ja, så JA! Den fryktløsheten som finnes i helt unge spillere må vi ta vare på.    I en verden der alle før eller siden blir kritisert for noe, vet vi at det kommer situasjoner og episoder der alle spillere må forholde seg til kritikk, enten som en følge av egne feil, (fortjent eller ikke), eller at andre spillere også svikter.Vi må så keeperfrøet så fort muligheten byr seg! 
  Men unge keepere vil ikke bare føle kritikk. De vil heldigvis også få kjenne på godfølelsen når de lykkes! Følelsen etter seier, gode prestasjoner og store redninger, etter ros og gode tilbakemeldinger, og erfare at fokusert og hardt arbeid over tid fører til utvikling og fremgang! Som er gøy og drivende. Det er verken sort eller hvitt, heldigvis!

«Jeg er negativ, svaret er nei!»

Dessverre en respons på mange keepertreneres spørsmål om å signere en ny keeper. Når spillerens fysikk blir et tema er konklusjonen mange ganger at «han er for lav». Keeperen kan gjerne bli beskrevet som meget god/fantastisk, men blir likevel ikke tilbudt kontrakt. 
  I noen tilfeller taper altså kvalitet for fysikken! Eller ikke, for KVALITETEN vinner som regel til slutt likevel! Men slike avgjørelser kommer av trenerens frykt for at keeperen ikke vil være i stand til å håndtere fotballens egne krav. Kravene til å redde baller helt opp i krysset eller helt nede ved stolperoten, på fagspråket kalles det REKKEVIDDE! 
  Men setter vi likhetstegn mellom rekkevidde og centimeter så taper vi. For vi mister mye potensial og talent ved en slik tenking. Historien til Manuel Neuer er viktig å huske, han vant til slutt.

Manuel Neuer

Som ung fotballspiller og keeper ved akademiet til Schalke 04 viste Neuer tidlig et stort fotballtalent, keepertalent og faktisk også et stort talent for tennis! Men han var liten av vekst! For lav mente mange, og da kontrakten hans med akademiet skulle fornyes ønsket klubben å ta tester/prøver for å fastslå hvor høy lille Manuel kanskje kunne bli. Hans foreldre nektet dette da de mente at «feil svar» kunne føre til at gutten ville miste gleden med fotballen. Dette førte til nye diskusjoner innad i akademiet, for på tross av at gutten var liten så var han den best teknisk utviklede keeperen klubben hadde. Klubben bestemte seg for å gi gutten videre kontrakt. Heldigvis! God teknikk betydde mye, talentet vant over manglende centimetere! Og Neuer vant til slutt!

Forandring som fryder

Det er heldigvis en forandring på vei! Fotballen har utvilet seg. I dagens moderne fotball spilles det færre innlegg fra sidene, de innlegg som kommer, kommer ikke dalende ned fra høyden lenger. De er lavere med hastighet som et skudd i retning mellom forsvaret og målet. Ballen beveger seg fortere, spillerne er hurtigere og mer atletiske, fotballspillet er raskere. Kravet til keeperen om å fange innlegg ute i feltet har endret seg.
  Og antall innlegg er færre! Statistikk fra de fem store ligaene i Europa viser en gjennomsnittlig reduksjon for lagene fra 31 til 24 innlegg pr kamp. Og sammen med at målanalysen viser at hele 49,2% av målene som blir scoret i profesjonell fotball er lave skudd (de går i mål under knehøyde), så har keeperens kravspesifikasjon endret seg. 
  Resultat av dette = lavere keepere!

Nye krav og ny tenking

Flere toppklubber tenker nytt når de handler nye keepere. Chelsea byttet ut Thiboet Courtois på 199 cm med Kepa Arrizabalaga på 186 cm. I Brighton spiller Matt Ryan i målet med sine 184 cm. En av verdens mestvinnende fotballkeepere er Iker Cassillas, hans høyde er 185 cm. Og i Bundesliga spiller Borussia Mönchengladbach med Sveits sin landslagskeeper, Yann Sommer, 183 cm, i målet. Da Marc-Andre ter Stegen i 2014 forlot samme klubb til fordel for FC Barcelona satset klubben på 183 cm! Dette er selvfølgelig kun noen eksempler 
  Så, – høyde betyr ikke alt, men vi er opplært til å tro det. Det har lenge vært en sannhet som nå heldigvis slår sprekker. Det som betyr noe er evner! Er du god nok så spiller du! Uansett, det viktigste er at keeperen kan løse kravene og de situasjonene som en fotballkamp inneholder. I et samspill med lagkameratene sine. Til slutt er det effektiviteten i dette samspillet som avgjør graden av suksess.

Framtiden

Framtidens fotball vil bli hurtigere med enda større fysiske krav til styrke, spenst og hurtighet. Dette vil få stor betydning for keeperspillet. Jeg tror at i løpet av de neste fem årene vil vi oppdage at snitthøyden på toppkeeperne blir lavere. Det vil igjen føre til en økende oppmerksomhet og speiding også på yngre og lave keepere. Yngre keepere vil bli sammenlignet med eldre keepere, centimetere og høyde vil ikke bli vektlagt på samme måte, kvalitet og effektivitet får større betydning mye tidligere. Høyere krav kommer tidligere. Dette setter også økte krav til utdanningen av keepertrenere, og også til kvaliteten på trening og coaching av keeperne. Den må starte tidligere!
  Mitt råd, alle spillere som liker å spille i mål må få spille i målet. Alle må sees. Vi må gi keeperne oppmerksomheten de fortjener. Suksess og feil må analyseres uansett keeperens høyde, og det må trenes for videre utvikling, mer suksess og færre feil. Vi trenere må stole på oss selv. Uansett hva eksperter mener så er det bare deres mening! Det er ikke sannheten! Det er lett å bli revet med, men vi som fagfolk må ikke la oss påvirke.

Trend følger trend

Vi oppdager at trendene endrer seg når vi blant annet ser på utviklingen av formasjoner. For noen år tilbake så var systemet 4-4-2 populært, så ble det 4-3-3, og så ble det 1-4-2-3-1 (keeperen ble endelig inkludert) og nå er det ofte 1-3-4-3 eller 1-3-5-2. Med en «følg etter lederen-mentalitet», vil managere og trenere kopiere susesshistorier og prøve å tilpasse det til sitt lag. Så også trener vil følge trener! Dette gjelder dessverre også oppfatningen av at jo høyere keeperen er, jo bedre er keeperen. Men høyde er bare noe en ser, en illusjon! Det er ikke fakta om en spillers potensiale. Evner og kvalitet er virkelighet! Og ja, høyde har selvfølgelig en betydning, men til sist så betyr det kanskje ikke så mye som vi tror.
  Det vil alltid være unntak fra en regel. Regelen i framtiden må være at er keeperen god, men lav, så er han allikevel høy nok!

LANG: Thiboet Courtois rager 199 cm over bakken, og er et eksempel på en hly toppkeeper. Foto: NTB