– Trenerkurset har gitt mersmak

Mohammed Abdellaoue måtte legge opp som fotballspiller på slutten av 2017-sesongen på grunn av en kneskade. Da startet den tidligere landslagsspissen på sin trenerutdanning.

MED GUTTA: Moa med fornøyde gutter på Vålerengas fotballakademi – Telenor Xtra, der han har sin praksis i forbindelse med Grasrottrenerkurset. Foto: Thomas Brekke Sæteren/fotball.no

Moa startet med NFF Grasrottreneren som er trinn 1 av 4 i NFFs trenerutdanningsstige. Primærmålgruppa er trenere i barne- og ungdomsfotballen
  – Jeg liker å jobbe med barn og ungdom og fotball er det morsomste jeg vet så det er fint at jeg fortsatt kan være med å bidra i fotballmiljøet og at jeg kan dele noe av det jeg har lært i karrieren min, forteller han.
  – Jeg har lært mye nytt på dette kurset, så selv om jeg har mye erfaring fra banen er det et veldig nyttig kurs. Det er en fin start og et nødvendig grunnlag om man vil bli fotballtrener.
  Som en del av kurset har han ledet økter med 6-12-åringene som er med på Vålerenga Fotballakademi – Telenor Xtra. Underveis har han blitt fulgt opp av en veileder fra klubben.
  – Det er veldig bra å ha med seg en veileder. Jeg har hatt bra dialog med både han og klubben og har fått klare tilbakemeldinger både underveis og etter øktene. Det er akkurat det jeg trenger for å bli en bedre trener.

MoaTrenerutdanningTRENERUTDANNING: Mohammed Abdellaoue har ledet økter på Vålerenga Fotballakademi – Telenor Xtra som en del av trenerutdanningen. Foto: Thomas Brekke Sæteren/fotball.no

– Vil fortsette trenerutdanningen

Etter at han er ferdig med NFF Grasrottreneren kan han søke opptak til UEFA B-lisensutdanningen.
  – Planen å fortsette på trenerutdanningen også etter dette kurset, men jeg har ikke noe hastverk og vil ta det i mitt eget tempo. Dette kurset har uansett gitt mersmak og jeg synes det er veldig morsomt å være på feltet, sier Moa.
  – Nå i starten er fokuset å jobbe med barn og ungdom, så får jeg se hva som skjer videre. Etter hvert kan jeg tenke meg å jobbe med detaljtrening og spillerutvikling i mindre grupper, særlig når det gjelder spissrollen. Jeg håper og tror jeg har en del å lære bort og vil gjerne bruke den erfaringen videre.
  Stefan Danielsson er barne- og ungdomsansvarlig i Vålerenga Fotball og er også Moas veileder på NFF Grasrottreneren.
  – Moa er veldig flink til å se alle og han får alle til å føle at de blir satt pris på uansett ferdighetsnivå. Det er høyt aktivitetsnivå på øktene hans og han er god til å motivere, sier han etter å ha fulgt øktene til den tidligere Vålerenga-spissen.
  – I tillegg har han en unik erfaring som han deler fra. Særlig de eldste synes det var stort at Moa ledet økta, men det tok ikke mange minutter før de så på han som treneren sin og ikke en fotballstjerne.

MoaVeilederTRENERUTDANNING: Mohammed Abdellaoue har ledet økter på Vålerenga Fotballakademi – Telenor Xtra som en del av trenerutdanningen. Foto: Thomas Brekke Sæteren/fotball.no

Vil at toppspillere skal ta trenerutdanning

Fagansvarlig for trener- og aktivitetsutvikling i NFF, Øyvind Larsen, oppfordrer toppspillere til å starte trenerutdanningen mens de er aktive.
  – Mange spillere har hatt fotballen som yrke etter at de har fullført videregående skole og har fokusert fullt og helt på det, men en gang tar karrieren slutt, noen ganger brått på grunn av skader, og da er det å bli fotballtrener en mulig vei videre, sier han.
  – Noen vil kunne ha det som yrke i toppfotballen eller som spillerutviklere mens andre blir trenere for ungene sine i lokalklubben.
  Larsen mener de tidligere toppspillerne har egenskaper og erfaringer som det er viktig å beholde i fotballmiljøet.
  – Vi ser at veldig mange av trenerne i klubbene har bakgrunn fra toppfotballen som spillere. Vi synes det er flott at vi kan beholde dem i fotballen og dra nytte av kompetansen deres. Gjennom en lang karriere har de hatt mange trenere og dannet seg et bilde av hva som er gode og dårlige egenskaper hos en trener. De har lært av mange dyktige trenere og har også funnet ut hva som de mener ikke fungerer.
  – I tillegg har de en voldsom øvelsesbank, men utfordringen er å overføre det de har lært i elitefotballen til barne- og ungdomsfotballen. Derfor vil vi at alle skal ta NFF Grasrottreneren. Der får de også en innføring i fotballens verdigrunnlag «flest mulig, lengst mulig, best mulig» og de får et helhetssyn på fotballen.
  Larsen var tilstede da Moa ledet en økt på Vålerenga Fotballakademi – Telenor Xtra i Vallhall.
  – Moa er en flott gutt som er dønn interessert i å ta utdanninga. Han har bakgrunn fra både topp- og breddeklubber i Oslo og er opptatt av helheten. Når han er ferdig med dette kurset kan han søke opptak til UEFA B-lisenskurset. Han er på god vei til å skaffe seg en veldig god fotballutdanning.
  I fjor ble også Grasrot Toppspiller lansert. Det er et alternativ for aktive spillere til det tradisjonelle Grasrotkurset. A-kvinner ble introdusert for kurset under en samling i Nederland der de hadde sin første av tre samlinger.

• Les også: Nå kan du søke UEFA A- og B-lisensutdanning
• Les også: Ønsker at flere spillere tar trenerutdanning

Artikkelen er først publisert på Norges Fotballforbunds nettside, fotball.no

MoaGodKjemiGOD KJEMI: Moa finner stemningen med Vålerengas unggutter. Foto: Thomas Brekke Sæteren/fotball.no