Pasningen er fotballens sjel

– Pasningsferdigheten representerer noe av fotballens innerste sjel som kan gi det momentane effektive inngrep i spillet. Den skaper og utnytter rom. Den gir opplevelse og forventning. Den kan være den målgivende lykkeutløsning. Den er fotballens fascinerende og innerste vesen om «sjelen».

HURTIG: Hurtige handlingsvalg med høy persepsjon er en viktig del av «pasningsferdigheten»
 • Av Reidar Schjei

Dette sitatet er hentet fra artikkelen Fotballens sjel skrevet av «legende» og utdanningsansvarlig i NFF i mange år, Andreas Morisbak.

Morisbak er i høyeste grad opptatt av pasningsferdigheten sin betydning og benyttet den siterte overskriften i mange anledninger.
  Mange av oss eldre trenere i fotballnorge kjenner sitatatet godt, på tide å repetere det til den unge trenergenerasjon.
  Hvordan verdens beste på «pasningsferdighet» Toni Kroos, Real Madrid og Tyskland  følger dette sitatet,  kommer vi tilbake til senere i arttikelen.

Morisbaks presiseringer av pasningsferdigheten

Pasningen og et pasningsspill med god bevegelse er en av de absolutte viktigste forutsetninger for et effektivt spill!

 • Den presise pasningen er helt avgjørende for om en skal passere motstanderen med ballen i behold og komme frem til scoringssjanser!
 • Den gode pasningen er avhengig av pasningsleggeren som spiller pasningen i riktig øyeblikk (timing), med riktig retning og kraft i forhold til hva en pasningsmottaker inviterer til!
 • Den som inviterer,  pasningsmottakeren, er den som bestemmer når, hvor og hvordan ballen skal spilles.
 • Pasningslegger skal alltid spille «i forhold til» hvordan mottaker plasserer eller beveger seg.  Det er noe helt annet og mer  «høyverdig« enn «bare å spille i retning av».
 • Med sikkert pasningsspill kan en holde ballen ganske trygt innen laget. Selv om det ikke er noe mål i seg selv, er det et middel til åskape selvtillit i laget og et grunnlag for å starte et mer gjennombrudds orientert spill.
 • Med et hurtig og, sikkert pasningsspill, som vil si mottak og pasning eller bare direkte pasninger, vi motstanderne få tidsnød og komme på etterskudd. Det vil gi åpninger og muligheter i motstandernes forsvarsbarrierer. 

Avgrensning

Pasningsferdighet i denne sammenheng må sees i sammenheng med tidligere artikler rundt utvikling av «fotballhurtigheten» på fotballtrenren.no. 
Denne gangen er jeg ikke opptatt av den tekniske utførelsen av selve pasningen, men ha fokus mot det som skjer før man mottar ballen, med  «HURTIG HANDLINGSVALG»  for så sende en presis videre til medspillere «med vennlig hilsen».

Hurtige handlingsvalg, viktig del av «pasningsferdigheten»

 Det starter med ball-mottakers «Handlingsvalg». Hvor rask han er til å lese spillet, orientere seg i forkant før man mottar ballen, hvor medspillere er, motspillere, invitere/inn i ledig rom til riktig tid (ikke for tidlig), vill ha ballen. Evnen til høy grad av persepsjon som  innebærer «hurtig bevegelse av hodet» sansing av omgivelsene.

De aller beste spillere som har «høy persepsjon gjør slike «hurtige handlingsvalg» får bedre tid til å kontrollere ballen i mottaket/medtak, legge den til rette for å få en presis pasning, eller sågar slå den videre til medspiller på en touch.
Verdens beste spillere er ekstreme på dette, som gir et enorm høyt antall «vellykkede pasninger» og i scoringer. Dette kommer frem gjennom målinger i kampene. 

SE SEG RUNDT: Hurtig handlinsgvalg og høy grad av persepsjon, gir “vellykede pasninger”. Illustrasjon: Reidar Schjei

Frank Lampard og Steven Gerrard var spillerne i England som ble målt med høyest frekvens på persepsjon i Premeier League, begge hevdet at dette ble høyt prioritet i tidlig alder. I følge Gerrard ble dette coachet i alle spillaktivitet  og særlig i delaktiviteter  i utvikling av pasningsferdigheten i barne- og ungdomsfotballen.
  Hvordan kan du på en enkel måte trene dine spillere spesifikt på persepsjon,  er det mulig å bli bedre på dette ? 
  Her en link til en  pasningsaktivitet med vekt på: Orientere seg før mottak, posisjonering, mottak medtak, pasning

  • You Tube Stevie Brunner Methodische Steigerungsform zur Schulung der Orientation bei den Spielern.

I internasjonal fotball florerer det med analyser og statistikker som viser hvilke egenskaper som er fremtredene på de beste spillerne i verden. Når det gjelder pasningsferdigheten som her er satt i fokus finner vi statistikk som blant annet går på antall «vellykkede pasninger» i kamp, med det menes en pasning som mottas av medspiller som en «vennlig hilsen» fra pasningsleggeren.
  En som rager høyeste på denne statikken og er blant de beste i verden er nr 8 Toni Kroos Real Madrid, en av mest ettertraktede spillere for øyeblikket.

Når «vellykkede pasninger» i kamp etter kamp ligger på over 90% er det helt i verdensklasse.
  Ut fra det er jeg sikker på Toni Kroos er en spiller som er «lynhurtig i sine handlingsvalg» og i tillegg har en pasningsfot (teknisk) på verdens øverste hylle.

Bilde under viser da han spilte på Bayern München mot Arsenal da «vellykkede pasninger» var på hele 96,6 % – kun 5 feilpasninger av 149 totalt. MERK: alle pasninger som går i lengderettningen, der de som skaper sjanser og scoringer!

Tony Kross bilde 1VENNLIG HILSEN PASNINGER: = «vellykkede pasninger» av TonI Kroos i kampen Arsenal – Bayern Munchen. 

• Her er linken til denne kampen: Kroos scorer.

«Lead by example»

VENNLIG HILSEN PASNING: Eksempel på det, her Joe Allen. Skjermdump fra You Tube

Er et engelsk uttrykk som passer som bilde på dette er Messi, Toni Kroos, Luka Modric kåret til verdens beste fotballspiller i 2018, eller som Joe Allen – «The Welsh Pirlo» på dette You Tube-klippet. Dette er «bilder» på de som har evne til å finne sine medspillere i svært gode posisjoner i fjernrom, mellomrom og nærrom. 
• Her enda en link med Joe Allen: You Tube Joe Allen | Goodbye Welsh Pirlo 

I EM 2016 var Toni Kroos helt «Konge»,  hvor han i løpet av turneringen spilte 557 pasninger, hvorav 522 kom presist frem til medspillere med «vennlig hilsen». Det er en fantastisk treffprosent på 94 % (verdensrekord?

Da Tyskland møtte Italia , en av de verste når det gjaldt «intensivt press»,  kom Kroos opp i 105 «vellykkede pasninger» av 108 – formidable 97 %!!
  Her ble 20 av 21 langpasninger vellykket, alle 67 på mellomlange pasninger og kun 2 bom på korte pasninger.

Toni Kroos var dette EMs desidert sikreste pasningspiller. Sannsynligvis er han nå også verdens beste i denne viktige delen av spillet. 

Eksempel: Flest «vellykkede pasninger» i EM 2016

 • Toni Kroos, Tyskland: 557 – 94% treff
 • Granit Xhaka, Sveits: 398 – 91% treff
 • Jerome Boateng, Tyskland: 382 – 92% treff
 • Andres Iniesta, Spania: 356 – 91% treff
 • Mezut Özil, Tyskland: 336 – 91% treff
 • Mats Hummels, Tyskland: 333 – 94%

Her kan du nyte ca 9 minutter med masse «vennlig hilsen»-pasninger av Toni Kroos.
 • YouTube: The Mastemind-Insane Psses, Assist&Goals 2018

Oppsummering “med vennlig hilsen”

Kross pasningsfot 1VENNLIG HILSEN MEG: den tekniske utførelsen av pasningen til slutt er helt tavgjørende for en vellykket pasning. Foto: Skjermdump

Dette skulle underbygge sitatet til Morisbak på en god måte, «En pasning skal være med vennlig hilsen meg».

Denne skal dere som trenere benytte hver eneste gang dere øver på pasningsferdigheten.
Det er vel nå unødvendig å gjenta det, men SPESIFISITETSPRINSIPPET gjelder fortsatt når det gjelder å bli god på «Raske handlingsvalg» og pasninger med presis utførelse (tenikk). Dette øver man best i helhetlige spillsituasjoner/kamplikt, supplert med delaktiviteter + mye egentrening med fokus på selv utførelsen av pasningen.

Klarer vi å utvikle pasninsgferdigheten enda flere hakk i norsk fotball vil vi nærme oss sakt men sikkert et internasjonalt nivå, når de aller beste passerer 90 % nivået i «vellykkede pasninger».
Bruk Tony Kroos i din treningshverdag som et forbilde.

Her fikk dere «en pasning med vennlig hilsen meg». Tar du imot og bringer den videre?