Hva er verdens beste fotballferdighet?

Tar en for seg noen av verdens beste fotballspillere finner vi mange som utmerker seg med gode  «spissferdigheter». De  fremviser ekstreme delferdigheter som til sammen gir en meget «god fotballferdighet».

VERDENS BESTE FOTBALLFERDIGHET: Disse spillerne besitter en «spisskompetanse» med delferdigheter som gjør dem til noen av verdens beste spillere. Luis Suárez, Neymar og Lionel Messi jubler etter en Barcelona-scoring. Foto: NTB
  • Av Reidar Schjei

NFF sin definisjon av fotballferdighet er:
«Fotballferdighet er hensiktsmessige handlingsvalg og handlinger for å skape og utnytte spillsituasjoner til fordel for eget lag.
Fotballen er i stadig utvikling, og det som er sikkert er at det finnes utrolige mange gode spillere i verden som kan være referanser og ønskebilder på «god fotballferdighet» for oss trenere for utvikling av spillere til norsk fotball.

Gode delferdigheter

Den «gode fotballferdigheten» består derfor av en rekke delferdigheter. Ved å se på de aller beste kan vi trekke frem noen av de aller viktigste. Den «komplette spiller», som har alt, er det absolutt vanskelig å finne. De fleste har noen spissferdigheter.  De mest offensive spillere kan mangle noe på det defensive, og omvendt.

Det er mange spillere å trekke frem. En av de aller beste er Lionel Messi, som er kåret til verdens beste spiller fem ganger. Vi kan en vel trygt si at Messi har en utrolig «god fotballferdighet» (ref.  definisjon). Han har også flere gode delferdigheter som vi ønsker utvikle våre spillere på.

Vi har valgt ut tre av delferdighetene som særlig kjenntegner Messi sine offensive ferdigheter: 

1. God ballkontroll – det vi kan kalle «sjef over ballen»
2. God pasningsferdighet – spille andre gode, god på «assist»
3. God på scoringsferdigheten

Refleksjon og «gode bilder» på delferdigheter

Det finnes et utall av videoer av Messi, som viser «gode bilder» av hans fotballferdighet. De  som er plukket ut denne gangen er av nyere dato og viser netopp de tre utvalgte delferdigheter som vi har funnet frem til.
Når du setter deg ned og ser dem anbefaler vi at du reflekterer og noterer noen kommentarer underveis og svarer på noen spørsmål under hver delferdighet. Motivasjonen for dette er at du skal omdanne disse «bildene» til din egen trenerhverdag, og da er det spesifisitetsprinsippet som gjelder.
  «Det  du vil bli god på må du øve mye på». Det betyr også at treningen må være så lik kampsituasjonen som mulig.

«Sjef over ballen»

Når du ser Messi føre ballen med full kontroll, hvordan ser «bildet ut» i kampsituasjonen? , hvor skjer det på banen?, tid og rom faktoren, hvor er motstandere?, medspillere?  
Hva kjennetegner bevegelsene, føring av ballen , orienteringensevnen, driblingen,  hvor ofte endrer han retning, balansen, tyngdepunkt?
Dette komplette bildet av hans ferdighet må «sitte» i hodet ditt for at du skal kunne overføre det inn i hodet på dine spillere på treningsfeltet.

I denne vido-snutten på seks minutter settes det fokus på «sjef over ballen» og du ser ferdigheten i slow motion. Det er disse «bildene» du skal gjenskape i inne firkanten på feltet.

• You tube: Leo Messi – Dribbling Skills In Slow Motion

Du finner også en link nederst i artikkelen som utdyper «Sjef over ballen»

«Pasningsferdigheten»  med fokus på assist

Legenden Andreas Morisbak NFF sitt perfekte bilde på den gode pasning var:
«Pasningsferdigeten er fotballens innerste sjel, en pasnings skal alltid være som en vennlig hilsen til medspillere»
Hva er det motsatte av det?
Når du ser Messi sin pasningsferdighet, når han slår pasningen eller gir assisten, reflekter over hva du ser i disse «bildene». Hva må han gjøre før han slår ballen, vurdering tid og rom, hvordan utfører han den tekniske utførelsen, er det andre ting han gjør i selve bildet?

I tilegg til at Messi  er en notorisk toppscorer hvert eneste år både i ligaen, cuper, turneringer, er han en mester på målgivende pasninger.  
Frem til 18. oktober i 2018 hadde han til sammen i sin karriere gitt  258 assist, i sesongen 2018 hadde han 26 i FC Barcelona. 
Hva sier dette om Messi?
I klippene på YouTube ser vi at de fleste av hans  pasninger er på motstanders halvdel. Men Messi vandrer jo over hele banen, og hans pasningsferdighet oppfyller kravene til “å spille medspillere gode”, spesielt med assist.

Bilde: Skjermdump fra YouTube

 • YouTube: Lionel Messi – All 26 Assists in 2018 

Du finner en link nederst i artikkelen som omhandler pasningsferdigheten til en av verdens beste, med blant andre Toni Kroos, Real Madrid.

«Scoringsferdigheten»

Dette er vel den aller beste delferdigheten til Messi.
Her er Messis utrolige scoringsstatistikk pr. mars 2019:
• 541 mål i 625 kamper for Barcelona.
• 100 mål i 123 Champions League-kamper.
• 602 mål totalt i klubb- og landslagskamper.
• 258 assists i klubb-og landslagskampe.r
• 44 hat-trick i karrieren.
• Han har fem sesonger scoret mer enn 50 mål i løpet av én sesong.
Messi har også vunnet Champions League fire ganger. V i tar med at en av verdens beste spillere, Christiano Ronaldo topper CL med 117 scoringer på 148 kamper i tillegg står har nå med 9 hat-trcik i CL.

Hvordan er bildet i scoringsituasjonene, hvor skjer det på banen, bevegelsen før mottak? 
Mottaket, medtaket, tid og rom, motspillere, medspillere rundt seg, tekniske utførelsen av skuddet?
Se om og om igjen utførelsen av frisparkene-scoringene.

Scoringsferdigheten er vel en av delferdighetene som kan bedres betraktelig i norsk fotball. Notoriske målscorere som gjentar dette år etter år er mangelvare. Her må vi jobbe enda mer og bedre. 
Når hadde vi en toppscoer i Eliteserien eller Toppserien som har scoret over 25 mål i sesongen?
 
Etter å ha sett en av verdens beste målsccorere og reflektert/diskutert tar vi igjen med et sitat fra Andreas Morisbakk i en tidligere artikkel på fotballtreneren.no   
«Det å komme i scoringsposisjoner og oppnå avslutninger mot mål og scoringer er jo en sentral og viktig delferdighet i fotballspillet, som enkelte spillere får som en hovedrolle og som sådan bør trenes spesifikt.»

Det å stå foran mål og skyte med et teknisk godt vristspark er jo ikke nødvendigvis feil, men likevel en svært liten del av det dette egentlig dreier seg om (selv om det er forbausende hvor ofte også høyt profilerte spillere skyter over mål).   Dette er virkeligheten i spillet for denne spilleren – og skal han bli bedre må han øve i denne virkeligheten – slik han kan ta valg i forhold til alt av signaler rundt seg, velge riktig øyeblikk å gjøre seg fri nok til å avslutte og velge måten å gjør det på. I forhold til spesifisitetsprinsippet bør altså en slik spiller ofte settes inn i avgrensede avslutningssituasjoner med et passende antall medspillere og motstandere i forhold til nivå. 

TOPPSCOREREN: den notoriske målscoreren Messi har nå passert over 600 scoringer så langt i sin karriere.

TOPPSCOREREN: den notoriske målscoreren Messi har nå passert over 600 scoringer så langt i sin karriere.

• TheoFilmz https://www.youtube.com/watch?v=ixmN83lW1iI

• YouTube Javier Nathaniel : 30 scoringer av  Lionel Messi, Luis Suarez & Neymar 

• YouTube Messi Magic: Messi – Top 15 Free Kick Goals Ever 15 scoringer 4 min

Anbefaling

Du må gjerne se video for deg selv, deretter sette seg sammen med en annen trener/trenerteamet for å diskutere «bildene» sammen. Diskuter hvordan  legge til rette og trene på dette i læringsareneaen på feltet. La spillerne se dem også på et spillemøte sammen med dere samt delta i diskusjonen.
NB! ikke glem «spesifisitetsprinsippet».

Lykke til med forberdelsene og årets sesong.

Her er noen relaterte artikler på fotballtreneren.no med fokus på de delferdigheter som er satt fokus på i artikkelen.

• «Sjef over ballen»
• «Verdens beste på pasningsferdigheten» 
• Score mål – fotballens hovedmål
Les også:  STOR VG-KÅRING: DERFOR ER MESSI VERDENS BESTE